De collectieve fout die we maken bij studiekeuze

Veel ouders maken zich zorgen of hun zoon of dochter een goede studiekeuze zal maken en vragen zich af of hun puber de consequenties van de keuze wel kan overzien. Als ouder wil je graag meedenken en bijdragen aan de toekomst van je kind. Vind jij het ook moeilijk om het overzicht te hebben? Vanuit scholen worden de ouders van hun leerlingen nog veel te weinig betrokken bij het hele keuzeproces.

Veel ouders vertellen mij dat ze het een behoorlijk pittige taak vinden om het overzicht te hebben. Zelfs alleen al de praktische kant is voor de meeste ouders lastig. Duizelt het jou soms ook: de nieuwe termen en alle ins en outs waar je op moet letten? Het leenstelsel, inschrijfprocedures, matching, proef studeren etc.

Ik heb goed nieuws voor je: de praktische kant is nog niet aan de orde. Je hoeft er nog geen overzicht op te hebben. Je mag het voorlopig loslaten. Sterker nog, het is belangrijk om niet alvast met de praktische kant te beginnen.

Wat namelijk essentieel is om mee te beginnen als het gaat om studiekeuzebegeleiding:

  1. Dat je kind weet welke persoonlijke talenten en kwaliteiten het heeft.
  2. Dat je kind weet wat het motiveert, wat zijn of haar centrale drijfveren zijn. Dat waar we van nature warm voor lopen.

De uitkomst van bovenstaande punten vormt de basis van de te maken keuze. Zonder die basis is het haast onmogelijk voor je zoon of dochter om een studie te kiezen die bij hem of haar past en waar hij of zij later succesvol in kan worden.

Helaas worden deze basisstappen nogal eens overgeslagen. Veel begeleiders en ouders focussen –met de beste bedoelingen- te snel op de praktische kant van studiekeuze. Welke opleidingen zijn er allemaal, hoe staan ze aangeschreven, naar welke stad ga je, in welke taal wordt de opleiding gegeven, hoe is de banenmarkt voor de richting. Dan sta je al een bruidsjurk te passen voor je überhaupt verliefd bent.

Pas als de studiekiezer helder is over zichzelf (de kwaliteiten en de motivatie), zou de praktische kant van de studiekeuze actueel moeten worden. Daarvóór is het slechts een vertroebelende afleiding. Als je weet wat bij je past en wat je wilt, wordt de praktische kant overzichtelijk. Als je helder bent over jezelf, is de studiekeuze zo gemaakt.

1 tip om hier aan te werken:
Vraag eens aan je kind wat hij of zij leuk vindt aan de dingen die hij of zij graag doet. Ga open in gesprek en bevestig aan je zoon of dochter wat je hoort.

Merk je dat hij of zij verdere begeleiding nodig heeft bij het verhelderen van zijn of haar zelfbeeld? Ga dan bij jezelf na: kan ik die begeleiding bieden? Of wordt het vanuit school al heel goed geregeld?

Twijfel je hieraan, geef je dan vooral op voor 1 van de 3 gratis sparringsessies die Reflex Consult deze maand verloot onder ouders (30 minuten en telefonisch). Je kunt je aanmelden door hier te klikken.


“Everyone is gifted- but some people never open their package” (W. Riebe)

Fijne pakjesavond vrijdag en hartelijke groet,

Tamara Butter
Loopbaanprofessional Reflex Consult

Comments are closed.