Het geheim van gemotiveerde jongeren

Veel ouders komen bij mij met hun zorgen over hun zoon of dochter. Kinderen die toen ze jonger waren straalden en blaakten van het enthousiasme. Ze waren nieuwsgierig en hadden volop ideeën. Deze enthousiaste kinderen zijn inmiddels jongeren in de studiekeuzeleeftijd. Ouders maken zich zorgen over hun zoon of dochter, omdat hij of zij niet meer gemotiveerd is. Ze willen niets en hebben nergens zin in. “Dat hangt maar op die bank en zit maar met z’n telefoon te pielen”, hoor ik vaak. Wanhopig worden hun ouders ervan.

 

Een voorbeeld uit mijn praktijk: ik werd gebeld door de moeder van een jongen van 17 jaar. Haar zoon deed het niet goed op school. Hij zat zijn tijd uit en maakte nooit uit zichzelf huiswerk. Hij leek niets meer te willen leren. Waar was zijn nieuwsgierige karakter gebleven? Het was een strijdpunt, want als ze hem er op aansprak verdedigde hij zich met de kreet “het interesseert me niet en wat ik leer op school is nutteloos”. Over zijn studiekeuze hoefde ze al helemaal niet te beginnen. Hij was erg gesloten en zijn ouders hadden weinig zicht op zijn leven buitenshuis. Ze was somber over deze terugkerende bron van ergernis in het gezin. Als er niets veranderde, dan dreigde hij niet over te gaan. Zo kon het echt niet meer.

 

Gelukkig kon ik haar helpen. Het was leuk om met haar zoon te werken en hem te zien opbloeien. Thuis loopt de communicatie met zijn ouders beter. School vindt hij nog steeds niet leuk, maar hij wil nu wel graag goede cijfers halen, zodat hij daarna kan gaan studeren wat hij graag wil.

 

Door de begeleiding die ik aan jongeren geef raken ze gemotiveerd, omdat:

–       ze merken dat hun zienswijze er toe doet

–       ze ervaren dat ze waardevol zijn

–       ze ontdekken wat hun eigen talenten zijn en waar ze van nature warm voor lopen

–       ze beseffen dat ze na de middelbare school iets kunnen gaan doen dat echt bij ze past,  waar ze plezier aan kunnen beleven en waar ze succesvol in kunnen worden

–       ze leren kiezen op basis van zichzelf, in plaats van op basis van waar ze allemaal uit kunnen kiezen

 

Ouders willen dat hun zoon of dochter gelukkig is, weer gemotiveerd raakt en een goede studiekeuze maakt. Ze willen daarbij helpen, maar zien dat ze de tools daarvoor niet hebben. Om wanhopig van te worden.

 

Merk je dat jouw zoon of dochter niet toekomt aan zijn of haar studiekeuze en daar hulp bij kan gebruiken? Ga dan bij jezelf na: kan ik die begeleiding bieden? Of wordt het vanuit school al goed geregeld?

 

Twijfel je hieraan, geef je dan vooral op voor 1 van de 3 gratis sparringsessies die Reflex Consult deze maand verloot onder ouders (30 minuten en telefonisch). Je kunt je aanmelden door hier te klikken.

 

Hartelijke groet,

 

Tamara Butter
Loopbaanprofessional Reflex Consult

Wie weet ken je andere ouders die ook behoefte hebben aan deze tips, voel je dan vrij om dit artikel aan hen door te sturen.

 

Comments are closed.