3 valkuilen voor ouders van studiekiezers. Stap jij er in?

Goede intentie
Als ouder wil je je zoon of dochter graag helpen bij zijn of haar studiekeuze. Vol goede bedoelingen denk je mee, kom je met suggesties, vraag je af en toe hoe het ervoor staat, houd je de open dagen in de gaten, enzovoorts. Toch gaan de gesprekken over de toekomst na de middelbare school niet altijd even soepel. De meeste ouders vinden het jammer dat hun zoon of dochter onverwachts geïrriteerd uit de hoek kan komen. Overdreven geïrriteerd noemen sommige ouders het zelfs. Ook met de beste bedoelingen zijn de gesprekken rondom studiekeuze behoorlijk lastig.

Verwachtingen
Studiekeuze is een beladen onderwerp. Ouders hebben hoe dan ook bepaalde verwachtingen voor hun kind. Die verwachtingen klinken meestal door in de manier waarop ouders met kun zoon of dochter praten. Zelfs als die verwachtingen nooit expliciet uitgesproken zijn, voelen jongeren ze toch. Dat geeft een bepaalde spanning. Daarbij zijn jongeren nog onzekerder over zichzelf dan volwassenen. Tel daarbij op de onoverzichtelijkheid en de omvang van de te maken keuze en je snapt waarom het bespreken van je studiekeuze met je ouders voor jongeren beladen kan zijn.

Stap jij als ouder in deze 3 valkuilen?

1. Waarom-vragen stellen
Bijvoorbeeld: “Waarom denk je dat natuurkunde bij jou past?” of “Waarom ga je niet eens met de decaan praten?”
Een waarom-vraag ervaart de ander als een aanval. Je zoon of dochter hoort “Leg dat maar eens even uit”
2. Een vraag stellen met ‘dan’ of ‘nou’ erin
Bijvoorbeeld: “Wat lijkt je daar nou zo leuk aan?” of “Hoe zie je dat dan voor je?”
In vragen met ‘dan’ of ‘nou’ ligt een oordeel besloten. Hij of zij hoort de ondertoon ‘Wat een raar idee heb jij’
3. De vraag “Weet je het al?” stellen
Ook daarin ligt een oordeel besloten. Hij of zij hoort “Je zou het al moeten weten en ga nu maar even verantwoording aan mij afleggen”. Dat blokkeert het gesprek.

Hoe dan wel? Ik geef je twee tips.

Verplaats je in de ander
Stel je eens voor dat je iets gaat doen wat je nog nooit hebt gedaan en waar je ook nog eens onzeker over bent. Bijvoorbeeld: op een podium klimmen en voor een publiek van 500 man een stuk spelen op een viool. Hoe zou je daaraan voorafgaand benaderd willen worden door de mensen om je heen? Hou dat in je achterhoofd als je met je zoon of dochter in gesprek gaat.

Communiceer open
Stel open vragen en wees ondersteunend. Wees oprecht geïnteresseerd, ongeacht of je het met hem of haar eens bent. Denk aan zinnen als:
“Goh natuurkunde, vertel, wat maakt dat het goed bij je past?”
“Interessant wat je zegt. Wat lijkt je daar het allerleukste aan?”
“Ik ben zo benieuwd hoe het met je is”

Herken je de valkuilen en wil je jullie situatie eens bespreken? Het is deze maand weer mogelijk om je op te geven voor 1 van de 3 gratis sparringsessies die Reflex Consult verloot onder ouders (30 minuten en telefonisch). Je kunt je aanmelden door hier te klikken. Je ontvangt bericht als je gewonnen hebt.

Hartelijke groet,

Tamara Butter
Loopbaanprofessional Reflex Consult

 

Wie weet ken je andere ouders die ook behoefte hebben aan deze tips, voel je dan vrij om dit artikel aan hen door te sturen.

Comments are closed.