Mindset: capaciteit versus jezelf
“… Vlak voor mijn eindexamen moest ik beslissen wat ik wilde gaan doen. Ik had een wiskunde B-pakket met exacte vakken, daar was ik goed in. Moest ik rechten of medicijnen gaan studeren?”(*)
Dit stukje illustreert de studiekeuze-mindset die de meesten van ons hebben. We vinden dat we onze capaciteiten moeten benutten en op basis daarvan een logische studiekeuze moeten maken. We stellen onze talenten gelijk aan onze capaciteiten of zelfs aan onze cijferlijst. We hebben het idee dat een talent iets is waar we super goed in zijn en in uitblinken. We vinden dat we een studie moeten kiezen die in het verlengde ligt van de dingen waarin we uitblinken. Leidt die mindset tot studiesucces en levensgeluk? Waarschijnlijk niet.
“Of mocht ik ook aan cultuur en theater denken? Want ik dacht: ik rommel maar wat aan, met dat ijle stemmetje. Ik had het idee dat mijn vader daar ook zo over dacht. Randy Newman, dat was de norm. Nou, daar stond ik vrij ver vanaf.”(*)
Een studie kiezen die ons op weg helpt naar toekomstig werk dat ons aanspreekt is spannend. Onze studie kiezen op basis van onze drijfveren…kan dat wel? Mag dat wel? Is dat wel slim? We twijfelen en bedenken argumenten waarom we niet zouden moeten kiezen voor wat ons na aan het hart ligt. We denken na over de economische crisis, de arbeidsmarkt van de toekomst, prestige, succes en (baan)zekerheid. Op deze aspecten hebben we geen invloed, want ze zijn allemaal gebaseerd op externe omstandigheden.
“Ik zei: “Pa, wat heeft het voor zin om te gaan zingen en acteren als je toch niet de allerbeste bent?” Toen zei hij iets heel belangrijks. “Beter is de vijand van goed”. Als je altijd maar streeft naar het ultieme en perfecte, kun je verlammen. Begin bij goed. Dat is al mooi. Ga dan groeien. Kijk hoe ver je nog kunt komen. Op dat moment voelde ik dat mijn vader mij ruimte gaf voor iets wat hij zichzelf nooit had veroorloofd…”(*)
Waar we wel invloed op hebben is onze mindset: onszelf de ruimte geven om onze studiekeuze te maken op basis van onze dromen. Op basis van wat ons aanspreekt. Niet omdat we er zo perfect in zijn, maar omdat het ons van nature motiveert. Aan onze drijfveren (dat wat ons motiveert) zijn onze persoonlijke talenten gekoppeld. Talenten zijn kwaliteiten die we van onszelf vaak niet eens waarnemen, omdat we ze zo normaal vinden.
Hoe verander je van mindset?
Twijfel je of jij wel talenten hebt of juist of je wel uniek genoeg bent om op basis van jezelf te kiezen? Het antwoord is dat iedereen over een unieke set talenten beschikt. Weten wat jouw talenten en drijfveren zijn is onontbeerlijk voor het maken van een goede studiekeuze. Ben je benieuwd wat jouw drijfveren zijn, maar weet je niet goed hoe je daar achter kunt komen? Professionele begeleiding helpt. Het leert je hoe je van binnenuit kunt kiezen.
Deze maand is het weer mogelijk om een gratis studiekeuzesessie te winnen (30 minuten, telefonisch of live. Voor studiekiezers, ouders en mensen uit het onderwijs). Reflex Consult verloot er drie en door hier te klikken kun je je opgeven.
Wil je individueel begeleid worden bij je studiekeuze? Er zijn nog een paar plekjes vrij voor een 1 daagse training. Wil je in een kleine groep systematisch begeleid worden bij je studieuze? De inschrijving voor het 3 maanden groepsprogramma is geopend en er zijn nog slechts acht plaatsen beschikbaar.
Herfstactie: Als je je binnen een week (voor 21 oktober) aanmeldt, krijg je € 75,- korting! Geef je daarom snel op voor een kennismaking (klik hier)