Waarom kiezen zo moeilijk is
De keuze-expert in de gympenzaak
Laatst ging ik nieuwe gympen kopen bij een winkel in de buurt (*1). Ik had tevoren besloten dat ik de winkel in zou gaan en niet veel later met een paar gympen model bootschoen naar buiten zou lopen.
Dat pakte anders uit.
Ik was binnen en zag zo veel leuks, zo veel mogelijkheden: bootschoenen, hoge gympen en lage gympen in verschillende kleuren. Mijn keuzestrategie was om alles te passen wat me leuk leek.
Tijdens het passen bleek het model van de bootschoenen te lomp, de hoge sneakers te warm, maar de lage gymp juist heel leuk! Die zou het dus worden, maar in welke kleur?
Ik paste alle 5 kleuren die ik mooi vond. Als ik 5 paar gympen ging kopen, dan zou ik binnen een paar minuten geslaagd de winkel uit geweest zijn. Juist het feit dat ik maar 1 paar zou kopen, dat maakte het zo moeilijk. Ik was bang om een miskoop te doen, iets te kiezen waar ik niet genoeg plezier aan zou beleven.
Mijn criteria voor deze aankoop werden wel meer helder: elegant model gymp, die ik vaak zal willen dragen, in een kleur die goed past bij veel van mijn kleding. Na 20 minuten verliet ik de winkel tevreden met een paar lage gympen, donkerblauw als basiskleur, met een gedeelte bontgekleurde stof.
Wat ik maar zeggen wil met dit voorbeeld: kiezen kan heel moeilijk zijn! Het helder worden over criteria voor de aankoop van een gymp is nog makkelijk, als je het vergelijkt met criteria voor een studiekeuze. Ik vertaal het voorbeeld naar een studekeuze-situatie uit mijn praktijk.
Mijn klant Martin van 17 jaar (*2) had geen idee wat hij wilde en dat kostte hem erg veel energie. Hij zat in 6 VWO en doordat hij vastliep in zijn studiekeuze, vond hij het moeilijk zich te motiveren voor school. Dat leverde weer problemen met zijn ouders op. Hij wist al dat hij na zijn examen een tussenjaar zou nemen en daarna een universitaire studie wilde gaan volgen. Net zoals ik wist dat ik met een paar gympen die winkel uit zou lopen, maar niet met welk paar.
Wikken en wegen, navragen wat anderen gaan doen, open dagen bezoeken, luisteren naar verhalen van oudere vrienden die al studeerden, niets daarvan hielp hem verder. Hij was bang een mogelijke studie over het hoofd te zien en wilde de keuze heel goed maken. Net zoals ik eenmaal in de winkel nog veel meer leuks zag en de keuze ingewikkelder bleek dan gedacht.
Behalve dat het een universitaire studie zou worden, had hij geen criteria en geen basis in zichzelf waar vanuit hij kon kiezen.
Zo kwam hij er niet uit. Toen hij bij mij kwam deden we in een paar gesprekken dingen die wel hielpen, namelijk praten over en onderzoek doen naar zijn talenten en drijfveren. Het bleek voor hem onder andere heel belangrijk om te vernieuwen.
Hij heeft zo de juiste basis gelegd om zelfstandig te kunnen kiezen voor een studie in zijn persoonlijke interessegebied: sociale geografie en planologie. Hij kon zich daarna weer motiveren voor school en ging opgeruimd en vol zelfvertrouwen zijn tussenjaar in.
AANBOD:
Is jouw kind ook zo aan het worstelen met de vele keuzemogelijkheden? Of ken je jongeren die hiermee zitten? Mogelijk kan ik helpen. Neem contact met me op voor een gratis sparring-sessie (er worden er 2 verloot) Aanmelden klik hier.
En: Speciaal voor jongeren die al eens een niet passende studiekeuze hebben gemaakt, motivatieproblemen hebben of een tussenjaar nemen en echt niet weten wat ze willen, maar toch op zoek zijn naar richting is er deze zomer de
Get On Track Summerschool. Om te zorgen dat ze nu wel goed zullen kiezen en hun draai zullen vinden in een leven dat bij ze past, zodat ze met zelfvertrouwen, plezier en succes aan hun (studie)loopbaan beginnen. Hier lees je meer over de summerschool.
Als je jouw zoon of dochter voor 13 juni inschrijft ontvang je een motivatie-korting van € 50,-
Hartelijke groet,
Tamara Butter
Loopbaanprofessional Reflex Consult
* 1. om de privacy van mijn klant te beschermen, is Martin een gefingeerde naam.
* 2. gympen met print uit Guatemala, zie www.mipacha.nl.
P.S. Ken je iemand voor wie dit interessant kan zijn? Stuur dit artikel dan graag door, dank!