Wat niet oordelen met studiekeuze te maken heeft

Wat was jouw allerliefste wens voor het jaar 2017?

Wat ik vooral wens is dat kinderen en jongeren, waaronder natuurlijk ook jouw zoon of dochter, meer vertrouwen in zichzelf krijgen en gemotiveerd raken voor wat ze doen.

Ik vind het zo naar, maar vooral ook onnodig dat de meeste jongeren dat onvoldoende hebben, terwijl ze zo hun best doen.

Dag in dag uit omringd zijn door andere jongeren, met weinig vertrouwen in jezelf.
Jaar in jaar uit naar school gaan, met een heel wankele intrinsieke motivatie. En dan gevraagd worden wat je wilt gaan studeren en je vóór 1 mei 2017 in te schrijven.
Ga er maar aan staan.
Nee, het leven van een puber valt niet mee.

Gelukkig kan het anders!

Ik heb al vele artikelen geschreven over het belang van het ontdekken van de natuurlijke talenten en de drijfveren, al vóór er überhaupt naar mogelijke studies gekeken zou moeten worden.

In 2016 had ik het geluk een uniek programma ‘Kids Loopbaanleren’ te mogen ontwerpen en uitrollen op een basisschool, waarin hieraan vanaf groep vier heel doelgericht wordt gewerkt. Ik ben er van overtuigd dat dit de toekomst is: kinderen van jongs af aan leren naar binnen te kijken, over zichzelf na te denken. Zodat straks de vraag rondom de studiekeuze niet uit de lucht komt vallen.

Helaas hebben de jongeren (15 tot 25 jaar) van nu daar niets aan. Wél zijn zij erbij gebaat om dat nu alsnog te leren en te doen.

Tijdens het werken met jongeren is mij het afgelopen jaar opgevallen dat het ontzettend helpt voor het zelfvertrouwen van jongeren, als je je opstelt als een niet oordelende luisteraar.

Door alles wat ze te vertellen hebben te beluisteren, interessant te vinden en er op door te vragen en hen te helpen hun gedachten en gevoelens te ordenen, ontstaat iets heel moois. Ze ervaren hoe het zou zijn als zij zélf naar zichzelf zouden luisteren (interne dialoog, gedachten en gevoelens) zonder oordeel en hoe fijn dit is. Ook beseffen ze zich dat ze veel minder raar zijn dan ze dachten.

Dit lucht hen op en geeft een BOOST voor hun zelfvertrouwen, een onmisbare basis voor het maken van een studiekeuze.

Ik ben me er van bewust dat dit niet altijd makkelijk is als ouder. Zelf ben ik ook moeder en met mijn kinderen praat ik toch wel anders dan met de jongeren die in mijn praktijk komen als cliënt.

Ik help jullie hier graag bij, vele anderen gingen jullie naar tevredenheid voor. Bel of mail me om kennis te maken om te kijken of coaching bij mij/ Reflex Consult iets is voor jouw zoon of dochter.

 

Hartelijke groet,

 

Tamara Butter
Loopbaanprofessional Reflex Consult
t: 06-26112086
e: tamara@reflexconsult.nl

Comments are closed.