Als de tijd begint te dringen (studiekeuze)

Doet jouw kind dit jaar eindexamen en begint de tijd voor een goede studiekeuze te dringen?

Uitstellen, daar zijn middelbare scholieren en studenten heel goed in. In een eerder artikel schreef ik over keuze strategieën. Daarin bleek dat maar liefst 70% van de jongeren de ‘uitstellende keuze strategie’ hanteert. Zeventig jongeren per honderd!

Hoe ga je daar als ouder mee om? Veel ouders focussen op het bezoeken van open dagen, in hun pogingen om het kind te laten stoppen met uitstellen. Hun kind aan te moedigen of verplichten om naar open dagen te gaan, levert alleen niet altijd het gewenste resultaat op.

Zo was het ook voor Mila. (5 VWO) Nadat ze thuiskwam van een open dag bij een grote universiteit in het midden van het land was ze nog geen stap verder. Ze had de open dag ook als onprettig ervaren, omdat ze zich te onzeker voelde over wat ze nou wilde. Ze kon dus geen goede vragen stellen en had nergens leuk contact gehad. Dit maakt dat ze geen zin had om andere open dagen te bezoeken, en zich überhaupt nog in mogelijke opleidingen te verdiepen.

Ik geloof dat er een veel effectievere manier is om te stoppen met uitstellen. En dit heb ik keer op keer bewezen gezien. Die manier is starten met:
Naar binnen kijken.

En vooral: naar binnen kijken in plaats van naar buiten te kijken.

Naar buiten kijken is:
Kijken wat er allemaal voor studies en opleidingsinstituten zijn om uit te kiezen. Staan ze hoog aangeschreven, wordt er ook engelstalig lesgegeven, en zijn er in die richting wel een beetje banen te krijgen? Welke studentensteden zijn leuk en wat zijn de kosten eigenlijk zijn om daar te wonen? Allemaal valide vragen, maar dat komt allemaal echt pas later aan bod, pas na het naar binnen kijken.

Naar binnen kijken is:
Aandacht besteden aan je eigen voorkeuren en mening. Wat vind ik leuk om te doen, waar word ik blij van? Of, wat heel vaak op hetzelfde neerkomt, waar ben ik goed in, waar wil ik meer over weten? En dan bedoel ik niet per se de vakken op school en je cijferlijst, maar je dingen afvragen als: aan welke uitdagingen in de wereld wil ik later een bijdrage leveren? Waar kom ik van nature voor in beweging?

Naar binnen kijken is niet altijd even gebruikelijk voor jongeren, die soms zo gericht zijn op de buitenkant. En neem het ze eens kwalijk, met alle (social) media en commercie die dat kunnen versterken.

Het kan dus lastig zijn om (soms voor het eerst in je leven) naar binnen te gaan kijken.

Je kunt je zoon of dochter helpen door gebruik te maken van de tips uit eerdere artikelen op mijn blog.

Of, als de tijd dringt, dan kun je ze met mij aan de slag laten gaan. Wil je overleggen of dit het juiste is voor jouw kind? Laat het me weten, dan plannen we een belafspraak.

Hartelijke groet,

 

Tamara Butter
Loopbaanprofessional Reflex Consult

 

Ken je iemand voor wie dit artikel interessant kan zijn? Stuur dit artikel dan graag aan hen door. 

Comments are closed.