(Studie)keuzestress in de lente?

Het is lente; het seizoen van de keuzestress.

‘De wereld is de afgelopen decennia erg veranderd. Niet alleen is hij steeds complexer geworden, maar zijn complexiteit heeft gelijke tred gehouden met de toename van onze rijkdom- althans, hier in onze westerse wereld. We hebben steeds meer geld tot onze beschikking gekregen en worden steeds meer in beslag genomen door de keuzes die we hebben om dat geld uit te geven. Keuzestress is een begrip dat in mijn jeugd nog volkomen onbekend was.’
Uit ZEN en de kunst van het kijken – Han van den Boogaard

 

Een enorme rijkdom aan keuzes heeft jouw zoon of dochter:
Nu doorleren of eerst (nog) een jaar werken? Wat is een goede richting? Moet ik mij richten op wat bij mij past of moet ik me richten op waar vraag naar is? Wat past bij mij? Wat zijn mijn persoonlijke talenten? Waarom zou ik eigenlijk doorleren, als ik toch niet weet wat ik wil? Zal ik maar gewoon iets kiezen om van de vragen van mijn ouders en decaan af te zijn? Wil ik op reis van het geld van een bijbaantje, om mezelf te vinden en er hopelijk achter te komen wat ik wil? Etc. etc.

 

Het inschrijven voor vervolgopleidingen sluit op 1 mei, voor sommige opleidingen nog eerder. De klok staat op zomertijd en de dagen worden langer.
Hoog tijd om net als de natuur volop in ontwikkeling te gaan!

 

Maar dat is moeilijk als je niet weet welke kant je op wilt groeien.
Tijd nemen om te reflecteren – alleen en met anderen – gaat niet vanzelf.

Hoe doe je dat überhaupt terwijl de realiteit van de dag maar doorgaat?
Hoe maak je daar ruimte voor – terwijl je verslavende smartphone je afleidt van vragen als ‘Wie ben ik en wat wil ik?’

 

Meestal ziet keuzestress er bij jongeren anders uit dan bij volwassenen. Bij jongeren uit het zich als een ‘keuzeverlamming’: het uitstellen van het verdiepen in een (studie)keuze en alle gesprekken thuis daarover uit de weg gaan. Herken je dit?

 

Het is mijn expertise om dit samen met jongeren te doorbreken, op een leuke én professionele manier. In één middag help ik jouw zoon op dochter op weg. De talenten en drijfveren worden in beeld gebracht en we kijken naar mogelijke loopbaanrichtingen.

 

  • Wil je weten waarom het belangrijk is om keuzes te baseren op talenten en drijfveren? Lees dan dit artikel.

 

Comments are closed.