Waar al die burn-outs en stressklachten vandaan komen

Jouw zoon of dochter staat voor zijn of haar studiekeuze en jij maakt je daar vast wel eens zorgen om. Veelal levert het moeten kiezen van een studie stress op, voor zowel de kiezer zelf als de ouders.

I have a dream! Ik geloof in het belang van plezier. Plezier heb je als je de dingen doet die goed voelen en die bij je passen. De kracht van ieder mens ligt in zijn eigenheid, in wat je van nature graag doet en waar je blij van wordt. Als je daar je werk van maakt, leidt dat tot duurzaam succes. Je trekt mensen en werk aan als je doet wat bij je past en waar je plezier in hebt.

Je werk maken van je eigenheid en gaan doen wat bij je past, hoe doen we dat precies? Voor de meeste volwassenen, laat staan jongeren, is dat een raadsel. Ik heb zelf lange tijd werk gedaan dat ik goed kon, maar waar ik geen plezier in had, omdat het niet bij me paste.

Ontzettend veel mensen doen werk waarin ze geen plezier hebben (50%). Te veel mensen gaan met tegenzin naar hun werk. Ze doen werk wat ze veel meer energie kost dan dat het ze oplevert, waar ze stress van krijgen en wat niet bij ze past. Het aantal mensen met een burn-out is alarmerend. Het percentage jongeren met stressklachten ligt op 75%. Het percentage eerstejaarsstudenten dat in het eerste jaar uitvalt is 30%. (*)

Het is tegenwoordig heel normaal om een (loopbaan)coach in te schakelen als een volwassene van baan moet veranderen of een burn-out heeft.
Maar wat als je dit vóór kunt zijn? Hoe zou het zijn als de nieuwste generatie goede begeleiding krijgt wanneer ze deze het hardst nodig hebben: op het moment dat ze de eerste keuzes over hun loopbaan gaan maken?

Nelson Madela zei “Education is the most powerful weapon which you can use to change the world”. Inmiddels is onderwijs voor iedereen in Nederland ruimschoots beschikbaar. Op school leert jouw zoon of dochter ontzettend veel, maar hij of zij leert er veel te weinig over zichzelf als persoon. Kennis overdragen is iets heel anders dan begeleiden bij zelfontdekking.
Maar dat is wel nodig om vanuit zelfvertrouwen een passende studiekeuze te kunnen maken. Nu is de studiekeuze vooral heel stressvol en wordt daarom vaak uitgesteld.

Mijn stelling is: “Het krachtigste wapen om de wereld te veranderen is goede begeleiding voor scholieren en jongeren bij hun oriëntatie op de toekomst.”

Daarom begeleid ik jongeren die vastlopen in hun studiekeuze. Door aandacht te geven aan wie ze zijn en wat bij ze past leren ze zelf kiezen. Ze zijn zelfverzekerd en leggen een basis voor een plezierige en succesvolle toekomst. Door te kiezen raken ze gemotiveerd en bovendien gefocust op het behalen van hogere schoolresultaten.

Denk je eens in wat een impact het op de economie zou hebben als iedereen werk deed dat bij ze paste en waar ze plezier in hadden? Denk aan minder ziekmeldingen, gemotiveerde werknemers die effectiever werken etc. Welke impact het zou hebben op het algehele levensgeluk van mensen?

Daarom doe ik wat ik doe voor jongeren, zodat zij later een plezierig en succesvol leven zullen hebben.

Hoe zou het zijn als jouw eigen zoon of dochter een toekomst tegemoet ging die bij hem of haar paste? Hoe zou het voor jou als ouder zijn om daar aan bij te kunnen dragen?

Wil je op korte termijn grote stappen zetten of ken je iemand die nu enorm worstelt met de studiekeuze? Bekijk dan de actie hier.

Hartelijke groet,

Tamara Butter
Loopbaanprofessional Reflex Consult

 

* (bron cijfers en percentages: LOB onderzoek van LAKS (2013), CBS (2011), UvA (2014) en Stichting Emergo (2012)

Comments are closed.