Weet jouw kind niet wat hij of zij wil?

Een groot probleem onder jongeren is dat ze niet weten wat ze willen, terwijl dat op een gegeven moment wel van ze wordt verwacht. “Ik weet niet wat ik wil” heeft een aantal veelvoorkomende uitwerkingen:

–       geen zin in school

–       onderpresteren op school, omdat het van leren en huiswerk nauwelijks komt

–       weinig ondernemend zijn

–       terughoudend in gesprekken zijn

–       nergens zin in hebben

–       gesprekken over studiekeuze vermijden

–       somberheid

–       onzekerheid

Herken je een van bovenstaande uitwerkingen bij je zoon of dochter?

 

Aan de basis van “Ik weet niet wat ik wil” ligt een gebrek aan aandacht en zelfcompassie. Dat heb ik geleerd in de jaren dat ik met jongeren werk. Aandacht van de buitenwereld en compassie voor zichzelf en anderen. De manier waarop jongeren naar zichzelf kijken maakt dat ze zeggen en ervaren “Ik weet niet wat ik wil”.

Huh, leg eens uit ‘gebrek aan aandacht en zelfcompassie’?
De kritische blik ontstaat gaande weg. Je groeit als kind op in een schoolsituatie waar kennis en vaardigheden worden opgedaan, maar waar amper zelfkennis wordt verworven en niet veel aandacht is voor het individu.
Je leert te oordelen over anderen en over jezelf. Je meet jezelf aan anderen, zonder te weten wat je zelf in huis hebt (bijvoorbeeld aan positieve eigenaardigheden, talenten, dromen en innerlijke motivatie) Je wordt steeds meer bekend met je eigen kritische stem en neemt deze op een gegeven moment voor waar aan.
Vaak weten jongeren best goed hun tekortkomingen te benoemen. De vaardigheden waar ze goed in zijn opnoemen, lukt henzelf en hun ouders ook nog best aardig. Bijvoorbeeld opnoemen waar ze voldoende voor staan op school.

Samenvatting
Door steeds te oordelen over jezelf, raakt wie je bent uit beeld. Je raakt vervreemd van jezelf en dan is het volstrekt logisch dat je zegt “Ik weet niet wat ik wil”.

Dat is toch ook zo voor volwassenen?
Ja, dat klopt. Wij zijn ook allemaal in zo’n setting opgegroeid, dus wellicht herken je jezelf of een kennis, vriend(in) van je wel in je zoon of dochter. Alleen wij hebben jaren lang hard gewerkt aan het opdoen van zelfinzicht, door trainingen, door bijscholing, wie weet met behulp van een coach tijdens een burn-out.

Praktisch oplossen
Vaak wordt de oplossing van “Ik weet niet wat ik wil” op praktisch gebied gezocht. Bijvoorbeeld door het maken van een huiswerkplanning, door je kind in te schrijven bij een huiswerkinstituut of door samen open dagen van vervolgopleidingen te bezoeken. Dit zijn stuk voor stuk goede interventies, maar veel ouders vertellen mij dat ze het gevoel hebben dat ze hun kind aan het sleuren zijn. Dat de motivatie niet van binnen komt bij hun zoon of dochter. Zelfs al slaagt hun kind hierdoor voor zijn/ haar examen, het is de vraag of het probleem “Ik weet niet wat ik wil”- met alle negatieve uitwerkingen- hiermee is opgelost.

Duurzaam oplossen
Door je kind aan te (laten) leren met interesse en zelfcompassie naar zichzelf te kijken, help je hem of haar te weten te komen wat hij of zij wil!

Wat kun je concreet doen?
Ouders willen graag dat het beter gaat met hun kind, dat het (weer) gelukkig wordt, dat het weer zin in dingen heeft.  Ik ben zelf ook moeder en weet hoe het is om het beste te willen voor je kind. Ook weet ik dat vrij van oordeel zijn en echt luisteren een flinke uitdaging kan zijn. Gelukkig zijn er tal van manieren en oefeningen om hieraan te werken.

Oefening per mail?
Wil je een oefening ontvangen om hiermee samen met je zoon of dochter aan de slag te gaan? Stuur dan een e-mail naar tamara@reflexconsult.nl, dan zorg ik dat de oefening jouw kant op komt.

 

Hartelijke groet,

 

Tamara Butter
Loopbaanprofessional

Comments are closed.