3 voordelen voor jouw zoon of dochter

Als je een grote keuze moet maken, zoals de studiekeuze dat is voor jouw zoon of dochter, dan wil je er graag achter komen wat de juiste keuze is. Je zoekt naar een soort objectieve waarheid, waardoor je niet de foute keuze hoeft te maken en later geen spijt zal krijgen.

Wanneer je op die manier probeert een (studie)keuze te maken, kijk je vooral naar buiten.
Je gaat meteen kijken naar de verschillende opties waar uit te kiezen valt, zoals profielen, studies, steden, studentenverenigingen, kamer-aanbod, kosten etc.

Maar is het juist ontzettend moeilijk om daar helderheid over te krijgen, zonder eerst naar binnen te kijken. Zie hierover ook mijn vorige artikel.

We vergeten vaak te kijken wat voor ons belangrijk is bij het maken van een keuze.
Wat zijn onze criteria eigenlijk?
We vergeten te kijken vanuit de vragen: ‘Wat zijn mijn talenten? Wat vind ik belangrijk om aan bij te dragen? Waar krijg ik energie van? Waar kan ik absoluut niet tegen? Wat zijn mijn natuurlijke kwaliteiten?’
We zijn het simpelweg niet gewend en veel scholen zijn er niet op toegerust om hun leerlingen hierin te begeleiden.

Terwijl jongeren daar wel behoefte aan hebben. Om naar binnen te gaan: écht gezien te worden en om zichzelf te leren zien.

Bijna alle jongeren hebben problemen met zelfvertrouwen, motivatie en daardoor ook met het maken van de studiekeuze. Alleen wordt daar vaak geen actie op ondernomen.

Best gek, dat we denken dat jongeren daar zelf wel uit zouden moeten kunnen komen, met de vaak minimale hulp vanuit school. En dan en passant ook nog even een toekomstpad dienen uit te stippelen. En niet te vergeten op tijd een studiekeuze te maken.

Jongeren hebben geen coaching nodig, lijkt de stelling. Mensen die later in hun leven in een burn-out zitten, die hebben wel coaching nodig.

Terwijl we op andere fronten zo veel tijd en middelen investeren in onze kinderen. Het begint met de beste crèches, de eerste dure kinderschoenen, dan volgen de partijtjes en steeds grotere cadeaux, clubjes, vakantiekampen en extra’s zoals bijvoorbeeld een bril of een beugel.

Maar begeleiding in de vorm van coaching, dat is nog geen gemeengoed.

Terwijl je er veel mogelijke problemen mee kunt voorkomen. De drie voordelen, de belangrijkste zaken, die jongeren kunnen verkrijgen uit coaching bij het naar binnen kijken zijn (1.) Zelfvertrouwen en (2.) Motivatie. Dat zal ze hun hele leven wat blijven opleveren, en op korte termijn ook zorgen voor een gefundeerde (3.) Studiekeuze.

Zou het kunnen dat jongeren meer hebben aan coaching dan aan nog meer nieuwe spullen? Ik ben benieuwd wat jij denkt.

Comments are closed.