Hou toch eens op met uitstellen!

Maak jij je ook wel eens zorgen, omdat je zoon of dochter niet echt met zijn of haar studiekeuze bezig is?
Verreweg de meeste jongeren stellen het zo veel mogelijk uit en willen er thuis slechts mondjesmaat over praten.

Als ouder wil je graag meedenken en bijdragen aan de toekomst van je kind. Zou het niet heerlijk zijn als je kind nou eindelijk eens actief aan de slag zou gaan met het oriënteren op open dagen en verschillende opleidingen die hem of haar interesseren? “Het is net of mijn dochter niet door heeft dat ze zich op tijd in moet schrijven” zei een vader pas tegen me.

Inderdaad, er moet op tijd ingeschreven worden. (vóór 1 mei 2016)
Daarnaast zijn er nog allerlei praktische zaken om je in te verdiepen zoals het leenstelsel, inschrijfprocedures, matching, proef studeren, snuffelstages, meeloopdagen etc.

Ik heb goed nieuws voor je:
Als je kind nog erg aan het uitstellen is, dan is de praktische kant nog niet aan de orde. Je mag het voorlopig loslaten. Sterker nog, het is belangrijk om niet alvast met de praktische kant te beginnen. Hieronder leg ik je uit waarom.

Essentieel
Wat namelijk essentieel is om mee te beginnen als het gaat om studiekeuzebegeleiding:
dat je kind weet welke persoonlijke talenten en kwaliteiten het heeft.
dat je kind weet wat het motiveert, wat zijn of haar centrale drijfveren zijn. Dat waar we van nature warm voor lopen.

Concreet
Een onderdeel van de concrete uitwerking hiervan kan bijvoorbeeld zijn dat Havo 5 leerling Joost, van 17 jaar oud, van zichzelf ontdekt dat hij
1. tactvol, sociaal en rijk aan ideeën is en verbanden kan leggen
2. een heel sterke drijfveer tot vernieuwing heeft en daarnaast ook zichzelf wil ontwikkelen en wil puzzelen om complexe problemen op te lossen.

Basis
De persoonlijke talenten en drijfveren vormen de basis van de te maken keuze. Zonder die basis is het haast onmogelijk voor je zoon of dochter om een studie te kiezen die bij hem of haar past en waar hij of zij later succesvol in kan worden.

Overslaan
Helaas worden deze basisstappen nogal eens overgeslagen. De jongeren zijn dan nog te onzeker over zichzelf om aan de studiekeuze te starten en stellen eindeloos uit. Veel begeleiders en ouders focussen met de beste bedoelingen- te snel op de praktische kant van studiekeuze. ‘Moet je niet eens naar een open dag, welke opleidingen zijn er allemaal, hoe staan ze aangeschreven, naar welke stad ga je, in welke taal wordt de opleiding gegeven, hoe is de banenmarkt voor de richting?’ zijn veel voorkomende gedachten bij ouders in deze kwestie.
Dan sta je al een bruidsjurk te passen voor je überhaupt verliefd bent.

Omdenken
Pas als de studiekiezer helder is over zichzelf- dus de kwaliteiten en de motivatie, zou de praktische kant van de studiekeuze actueel moeten worden. Daarvoor is het slechts een vertroebelende afleiding. Als je weet wat bij je past en wat je wilt, wordt de praktische kant overzichtelijk. Als je helder bent over jezelf, is de studiekeuze zo gemaakt.

1 tip om hier aan te werken
Vraag eens aan je kind wat hij of zij leuk vindt aan de dingen die hij of zij graag doet. Ga met een open mind in gesprek en bevestig aan je zoon of dochter wat je hoort.

Hulp
Merk je dat hij of zij verdere begeleiding nodig heeft bij het verhelderen van zijn of haar zelfbeeld? Ga dan bij jezelf na: kan ik die begeleiding bieden? Of wordt het vanuit school al heel goed geregeld?

Twijfel je hieraan, stuur dan een mail aan tamara@reflexconsult.nl met een cijfer tussen de 1 en 10, waarbij 1 staat voor ‘geen begeleiding nodig’ en 10 voor ‘heel erg hard begeleiding nodig’.
Ik zal gesprekken verloten onder de mensen die gereageerd hebben.

Hartelijke groet,

Tamara Butter
Loopbaanprofessional Reflex Consult

Comments are closed.